Mademuhennos

1 kpl made (n. 1 kg)
4 dl vettä
4 dl valkoviiniä
4 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
2 dl kermaa
1 dl hienonnettua tilliä
12 kpl keitettyä perunaa
mustapippuria ja maustepippuria
suolaa
1 kpl sitruunan mehu
4 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
2 dl kermaa1 dl 

  1. Nylje made ja poista pää. Poista sisälmykset ja ota maksa talteen. Pese kala juoksevan kylmän veden alla hyvin ja leikkaa se noin 6 cm:n paloiksi.
  2. Kiehauta kattilassa vesi, viini ja pippurit, nosta joukkoon kalat ja hauduta hiljalleen kunnes kalat ovat kypsiä. Nostele kalat liemestä ja irrota lihat ruodoista.
  3. Lisää liemeen mateen maksa ja anna sen kypsyä kuumassa liemessä. Nosta maksa liemestä ja leikkaa se viipaleiksi.
  4. Sulata toisessa kattilassa voi. Sekoita voisulaan jauhot ja kaada joukkoon siivilöity keitinliemi koko ajan sekoittaen. Anna liemen kiehua ja jauhojen kypsyä.
  5. Lisää kerma ja keitä vielä hetki. Mausta suolalla ja lisää tilli sekä kuoritut ja halkaistut perunat ja anna kiehahtaa. Lisää lopuksi joukkoon mateenpalat ja viipaloitu maksa sekä sitruunamehu.
  6. Nauti esimerkiksi saaristolaisleivän kera.